Solidaritate cu lucrătorii din industria de apărare!
- Detalii
- Read Time: 5 mins

În aceste zile, când colegii noștri din industria de apărare se află în stradă pentru a-și apăra drepturile și locurile de muncă, este esențial să ne unim vocile și să le arătăm sprijinul nostru. Protestele lor sunt un semnal puternic al dorinței de a avea condiții de muncă corecte și siguranța unui viitor stabil.
Proteste sindicale
Acum 10 zile, la Cugir, au protestat peste 200 de sindicaliști din cei 880 de angajați ai Fabricii de Arme. A fost prezent și reprezentantul Sindicatului de la Uzina Mecanică Orăștie. Ne aducem aminte cu mulțumire de solidaritatea lor la protestul FGS Familia din 2023 (împotriva eliminării facilităților fiscale pentru constructori), când ne-au împrumutat sirena cu care am făcut atmosferă în Piața Victoriei.
Principalele lor nemulțumiri:
- lipsa comenzilor și a contractelor
- stare de incertitudine asupra viitorului fabricii și al angajaților
- lipsa de implicare a autorităților
- management defectuos
- numiri politice, nefiind recrutate pe baza legii guvernanţei corporative.
Astăzi, 25 noiembrie, membri ai Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş vor începe o serie de proteste de 5 zile la București, la Ministerul Economiei și la sediul Romarm.
Nemulțumirile lor
- fondurile insuficiente pentru salarii (în ciuda comenzilor ridicate, dar şi a prevederilor legale pentru a proteja industria de apărare şi angajaţii acesteia)
- condiţiile nesigure de muncă, la nivel de unitate
- ignoranţa clasei politice
- managementul defectuos
Situația industriei de apărare
Industria de apărare, din 90 încoace, a mers tot în picaj. Nici apartenența la NATO, nici conflictul recent de la graniță, nu au reușit să propulseze industria către bunăstare sau excelență.
Ministerul Economiei a criticat şi managementul defectuos, în special cu privire la scăderea comenzilor din SUA pentru Fabrica de Arme de la Cugir.
Șefii din statele UE au tot dat semnale că trebuie revenit la o economie de război, una în care înzestrarea armatelor trebuie să fie o prioritate, pentru ostilități de durată. Refacerea stocurilor de arme a devenit o provocare pentru toate industriile de armament din Europa. O industrie strategică precum cea de apărare trebuie să asigure un flux continuu şi o „repornire” de urgenţă a fabricilor în cazuri de nevoie.
România are în prezent 22 de companii de stat în industria de apărare – cifra lor de afaceri cumulată în 2023 e de 1,1 miliarde de euro (5,6 miliarde de lei).
Însă cele mai multe dintre fabrici – în care se produc, de exemplu, muniție, explozibili, armament, proiectile – nu au mai fost modernizate de zeci de ani, tehnologia pe care o folosesc e învechită, iar mare parte din producție nu este aliniată standardelor NATO, în care România este membră de mai bine de 20 de ani.
Îngrijorător este că aceste companii au angajați cu o medie de vârstă de 53 de ani (la Metrom Brașov este de peste 60 ani!), mulți dintre ei urmând să iasă la pensie în anii următori.
Ministerul Apărării vorbește de injecții de capital, de retehnologizarea fabricilor, de creșterea productivității, de cercetare și inovare, de calificarea înaltă a lucrătorilor și de fabrici care să joace un rol important pe plan internațional în industria de armament. Problema e că acest discurs a mai fost auzit de nenumărate ori până acum, fără efect, iar industria de apărare din România este „minimală”.
Mesajul FGS Familia
Toate aceste proteste sunt doar un punct culminant al numeroaselor semnale de alarmă trase de sindicaliștii din domeniu în ultimul deceniu. Lipsa de dialog real cu autoritățile (în același timp și acționari principali) au dus la protest ca principalul mod de soluţionare a problemelor.
Observăm cu părere de rău tensiunile amplificate și de problemele financiare cronice ale fabricilor, care depind de comenzi din partea statului, dar și de exporturi pentru a supraviețui și care ajung, ca și în cazul de la Cugir, să intre în competiție directă.
FGS Famlia se solidarizează cu lucrătorii din industrie de apărare. Întelegem că politicienii sunt în campanie electorală, dar cei responsabili trebuie să își facă timp să rezolve și problemele colegilor din industria de apărare.