Noutăți

75 de ani de protecție a drepturilor omului și dreptul la organizare sindicală

Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Națiunile Unite au sărbătorit printr-un eveniment comun 75 de ani de la apariția Declarației Universale a Drepturilor Omului și a Convenției OIM nr. 87 privind libertatea de asociere și a dreptului la sindicalizare. 

Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDO) este un document adoptat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) la 10 decembrie 1948. Aceasta stabilește standardele internaționale pentru protecția și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor ființelor umane, indiferent de naționalitate, rasă, religie, sex, origine socială sau orice altă caracteristică. Documentul reprezintă o angajare morală și legală a statelor membre ale ONU de a proteja și promova aceste drepturi. În decursul timpului, DUDO a servit ca bază pentru dezvoltarea unor tratate internaționale și a constituit o sursă importantă de inspirație pentru legislația națională privind drepturile omului.

Printre cele mai importante drepturi proclamate de DUDO se numără:

  1. Dreptul la viață, libertate și securitate personală.
  2. Dreptul la egalitate în fața legii și protecție împotriva discriminării.
  3. Dreptul la libertate de gândire, conștiință și religie.
  4. Dreptul la libertatea de exprimare și informare.
  5. Dreptul la libertatea de întrunire și asociere pașnică.
  6. Dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovăție.
  7. Dreptul la proprietate și protecția proprietății private.
  8. Dreptul la muncă și la condiții de muncă corecte și favorabile.
  9. Dreptul la educație și acces la cunoaștere.
  10. Dreptul la un nivel adecvat de trai, inclusiv hrană, adăpost și îngrijire medicală.

Convenția nr. 87 privind privind libertatea de asociere și protecția dreptului la sindicalizare a fost adoptată de OIM în 1948. Această convenție este un tratat internațional care stabilește drepturile fundamentale ale lucrătorilor de a se asocia liber în sindicate și de a negocia colectiv. 

Conform Convenției nr. 87, lucrătorii au dreptul de a-și înființa și de a adera liber la organizații sindicale, fără nicio discriminare sau interferență din partea angajatorilor sau a autorităților publice. Convenția prevede, de asemenea, dreptul organizațiilor sindicale de a-și organiza activitățile în mod independent și de a acționa în numele lucrătorilor.

Principalele aspecte acoperite de Convenția nr. 87 includ protecția împotriva oricăror acte de discriminare sau interferență în exercitarea dreptului de asociere, recunoașterea libertății de sindicalizare pentru toți lucrătorii, garantarea negocierii colective între sindicate și angajatori și promovarea soluționării pașnice a conflictelor de muncă.

 

Mai multe detalii:

https://media.un.org/en/asset/k1c/k1cqib521y

https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights

https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:12100:0::NO::P12100_INSTRUMENT_ID:312232

 

Încă din 1990, FGS Familia reprezinta lucrătorii din construcții și din zona de producție a materialelor de construcții.

FGS Familia si Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn sunt  organizații sindicale în care apărarea drepturilor și intereselor membrilor noștri este abordată cu multă seriozitate, cu dăruire, profesionalism și colegialitate. Ne respectăm membrii și acționăm împreună cu aceștia pentru a fi solidari, puternici și generoși.

Utilizăm toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor sindicale în dialog social cu reprezentanții angajatorilor, precum și cu reprezentanți ai autorităților.

FGS FAMILIA

CUI 3376655

SINDICATUL NAȚIONAL FAMILIA CONSTRUCȚII, MATERIALE DE CONSTRUCȚII ȘI LEMN

CUI 11344620

Str. Biserica Doamnei nr. 3, sector 3, București, România

 021 312 3886

 0752 06 44 10

 031 780 05 35

  office@fgs.ro

© Copyright FGS 2024. Design vmw

Search