Noutăți

Unii români care lucrează în Germania sunt dezavantajați atât de firmele care îi detașează, cât și de patronii locali

Sectoarele în care se întâlnesc cele mai multe cazuri de tratament incorect sau abuziv față de lucrătorii români care activează în Germania sunt sectorul de construcții, agricultura și industria cărnii. Mai multe argumente în acest sens au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate pe 19 mai 2022 la București de către Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilität, confederația sindicală DGB (Germania) şi Fundația „Friedrich Ebert Stiftung”.

O mare parte dintre muncitorii români care lucrează în sectorul de construcții din Germania ajung acolo prin detașare. Cele mai frecvente cazuri de tratament incorect sau abuziv sunt:

  • Neplata integrală sau parțială a drepturilor salariale;
  • Nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă din sectorul de construcții din Germania;
  • Neacordarea zilelor de concediu. Unele firme primesc de la SOKA-BAU (organism paritar similar Casei Sociale a Constructorilor) banii pentru plata concediului lucrătorului, dar aceștia nu sunt transferați mai departe lucrătorului. Astfel, muncitorul român nu primește indemnizația de concediu și, adesea, nu i se acordă nici concediul cuvenit.
  • Nedeclararea accidentelor de muncă;
  • Cazarea lucrătorilor în condiții improprii și la prețuri exagerate în raport cu condițiile. În plus, apare o relație de dublă dependență între angajat și angajator, atât în ce privește locul de muncă, dar și din perspectiva locuirii.

O problemă generală care alimentează toate situațiile de mai sus este existența unui lanț lung de subcontratori, situație care conduce la diluarea responsabilității. Nu mai este foarte clar de cine depinde de fapt soarta lucrătorilor.

Toți românii care lucrează sau care doresc să lucreze în Germania, nu doar în construcții, ci și în alte sectoare, trebuie să-și cunoască foarte bine drepturile și să știe că, în caz de necesitate, pot apela la rețeaua Faire Mobilität pentru a obține sprijin și consiliere în situația în care sunt supuși abuzurilor sau li se încalcă drepturile contractuale. Apartenența la un sindicat din România poate constitui un cert avantaj, în cazul celor detașați. Altă opțiune pe care o au este de a se înscrie într-un sindicat din Germania, precum IGBAU, care le poate oferi asistență juridică, la nevoie.

FGS FAMILIA felicită organizatorii din România ai conferinței, cât și partenerii și instituțiile din Germania care au manifestat un real interes pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru muncitorii străini, inclusiv români, care activează în Germania.

 

Încă din 1990, FGS Familia reprezinta lucrătorii din construcții și din zona de producție a materialelor de construcții.

FGS Familia si Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn sunt  organizații sindicale în care apărarea drepturilor și intereselor membrilor noștri este abordată cu multă seriozitate, cu dăruire, profesionalism și colegialitate. Ne respectăm membrii și acționăm împreună cu aceștia pentru a fi solidari, puternici și generoși.

Utilizăm toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor sindicale în dialog social cu reprezentanții angajatorilor, precum și cu reprezentanți ai autorităților.

FGS FAMILIA

CUI 3376655

SINDICATUL NAȚIONAL FAMILIA CONSTRUCȚII, MATERIALE DE CONSTRUCȚII ȘI LEMN

CUI 11344620

Str. Biserica Doamnei nr. 3, sector 3, București, România

 021 312 3886

 0752 06 44 10

 031 780 05 35

  office@fgs.ro

© Copyright FGS 2024. Design vmw

Search