Volumul lucrărilor de construcții este în creștere, iar finalizarea proiectelor depinde mult de disponibilitatea materialelor de construcții. Marile proiecte de infrastructură necesită un lanț de aprovizionare constant și previzibil.
Problema aprovizionării ține de factori multipli (perioada post-COVID, cererea mondială tot mai mare, creșterea prețurilor, întârzierea transporturilor, disponibilitatea limitată a materialelor care nu se produc în țară). Această se traduce pe alocuri într-o lipsă acută de materiale de construcții în România. Această situație generează la rândul ei o încetinire, întârziere și amânare a marilor proiecte de construcții civile. Unii constructori ajung astfel să se confrunte inclusiv cu probleme legate de plăți și cashflow.
Guvernul a anunțat că va adopta o schemă de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții, cu un buget total de 150 milioane euro.
Întrebat la B1TV de criza materialelor de construcții și implicațiile ei, președintele FGS Familia, domnul Gheorghe Bălăceanu, a oferit următoarea declarație:
Pe lângă aceasta, președintele FGS Familia consideră că „cererea tot mai mare de materiale de construcții, atât la nivel național, dar și internațional, implică atât limitări în aprovizionare, cât și creșteri de preț.
Aceste limitări vin cu riscul întârzierii unor proiecte, la care trebuie să se răspundă prin măsuri concrete. Ajutoarele de stat de 150 milioane euro pentru unii producători de materiale de construcție sunt binevenite, pentru investiții în unități de producție și pentru marea capacității, dar ele trebuie neapărat racordate la nevoile de pe piața construcțiilor. Încurajarea producției naționale trebuie să continue, pentru a elimina dependența de factori externi, pentru scurtarea liniilor logistice și limitarea costurilor.
Cred că este nevoie de o relație mai apropiată între guvern, patronatele din industria materialelor de construcții și sindicate. Cei implicați direct cunosc cel mai bine realitățile, nevoile de aprovizionare, volumul și specificitatea materialelor necesare.”
Gheorghe Bălăceanu, Președinte FGS Familia