Comitetul pentru Tineret din cadrul Consiliului Economic și Social European a elaborat un set de recomandări pentru implicarea tinerilor în sindicate. Redăm mai jos principalele sugestii propuse.
Implicați tinerii într-un stadiu timpuriu: mergeți în școli, în instituții de educație și formare profesională și în universități și discutați cu tinerii, înainte chiar că aceștia să între în câmpul muncii. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Informați-i și promovați valorile sindicatelor, sporind astfel șansele că aceste valori să fie adoptate și aplicate atunci când acești elevi/cursanți își vor căuta un loc de muncă.
Încercați să faceți cotizațiile de membru mai accesibile pentru tineri. Oferiți o cotizație pentru studenți sau chiar gratuitate. Ca alternativă, ați putea oferi carduri de reduceri sau de beneficii pentru tinerii membri de sindicat.
Oferiți servicii dedicate tinerilor și sprijin adaptat diferitelor grupuri, cum ar fi tinerii șomeri și lucrătorii tineri cu locuri de muncă precare.
Creați campanii care să vizeze tinerii, având drept scop specific recrutarea lor ca membri ai mișcării sindicale. Acest lucru se poate face arătându-le importanța sindicatelor în zilele noastre, informându-i în legătură cu drepturile lor și în legătură cu avantajele lor economice potențiale și oferindu-le un loc în care să participe activ.
Creați o abordare atractivă atunci când recrutați noi membri tineri, angajându-vă într-un dialog cu aceștia în cadrul unor evenimente considerate „cool” și atractive (de exemplu concerte, festivaluri, evenimente cinematografice etc.). Fiți prezenți acolo unde sunt și tinerii: festivaluri sau evenimente la care puteți participa sau pe care le puteți organiza, acolo unde puteți îmbina distracția cu teme relevante și cu o „educație” sindicală într-un mediu relaxat și prietenos. Abordați problema lucrătorilor angajați în locuri de muncă precare și a șomerilor.
Abordarea colegială funcționează cel mai bine. Tinerii ar trebui să discute cu tinerii: vorbesc aceeași limbă și se confruntă cu aceleași probleme. Oferiți membrilor tineri ai sindicatului dvs. șansa să se implice în campanii și să desfășoare intervenții de proximitate pentru atragerea altor tineri. Aceștia vor fi reprezentanții dvs.
Folosiți-vă de capitalul dvs. social și încurajați fiecare membru al organizației să încerce să atragă membri noi. În acest sens, ar putea fi utile diverse tipuri de premii/beneficii pentru atragerea de noi membri. Fiecare membru de sindicat poate fi un organizator sindical.
Angajați-vă într-un dialog cu grupurile marginalizate de lucrători. Tinerii nu sunt un grup omogen și printre aceștia există și grupuri vulnerabile specifice, care se confruntă cu propriile provocări. Identificați acele categorii de tineri lucrători care sunt vulnerabile și slab reprezentate pe piața muncii, astfel încât să le puteți oferi un sprijin adaptat. Implicați-i pe acești tineri prin campanii specifice de informare și prin diferite parteneriate și alianțe, în funcție de situația lor specifică.