Noutăți

O VICTORIE A SOLIDARITĂȚII SINDICALE TRĂITĂ DE CONSTRUCTORI ROMÂNI DIN DANEMARCA

Cu un an în urmă, la sfârșit de iunie 2023, niște constructori români din Danemarca s-au confruntat cu o situație foarte dificilă din care au ieșit cu bine datorită sprijinului sindicaliștilor danezi. Presă românească nu a relatat atunci evenimentul, însă noi ne facem datoria să consemnăm acest bun exemplu de solidaritate sindicală.

La sfârșitul lui iunie 2023 au avut loc două evenimente la care constructori români din Danemarca au fost protagoniști.

Proteste ale muncitorilor

Marți, 28 iunie, 300 de constructori polonezi și români care lucrau în Danemarca, pe șantierul de construcții FEMARNBELT, au intrat în grevă cerând creșteri ale salariilor pentru a se alinia la salariile lucrătorilor locali. Miercuri, 29 iunie, pe un șantier de construcții din apropiere, un constructor din  România a murit într-un accident de muncă, iar constructorii de pe șantier au intrat și ei în grevă.

Reculul din partea angajatorilor și a justiției

Companiile contractante au recurs la amenințări și șantaj pentru a-i determina pe lucrători să se întoarcă la muncă. Pe măsură ce greva a continuat, instanțele, într-o țară prezentată că un exemplu de „prieten al lucrătorilor”, au declarat greva ilegală și au amendat fiecare lucrător cu 50 de coroane daneze pe ora de grevă. În același timp, instanța a notat că dacă lucrătorii își vor continuă greva, amendă va crește la 80 de coroane pe oră (11 euro).

Ajutorul din partea sindicatelor daneze

Lucrătorii și sindicatele daneze, membri ai WFTU, și-au exprimat solidaritatea și au început o campanie pentru a sprijini lupta dreaptă a constructorilor. Sindicatul Constructorilor din Atena a trimis și el un mesaj de solidaritate care a fost citit greviștilor, dându-le putere în lupta lor.

În fața determinării greviștilor și sub valul imens de solidaritate care a adunat în doar două zile 200.000 de coroane daneze pentru a acoperi amendă, angajatorul a fost forțat să accepte cererile de bază ale greviștilor. O mare victorie pentru constructorii imigranți, dar și pentru lucrătorii danezi care s-au luptat cu companiile de antrepriză, instanțele și amenințările și au ieșit victorioși.

Învățăminte

E important că lucrătorii români din construcții, fie din țară sau străinătate, să își cunoască drepturile și obligațiile.

Foarte importantă devine punerea în discuție a condițiilor de muncă și a măsurilor de siguranță de pe șantiere, alături de standardele aplicate și modul în care se pun în aplicare procedurile de siguranță (nu am fi vrut să menționăm aici ultimul exemplu, din 20 iunie, când un constructor român a decedat pe un șantier din Belgia, după ce o placă de beton ridicată de o macara a căzut pe el).

Apoi, revine nevoia de a informa corect constructorii români inclusiv asupra respectării legislației de declanșare a unor greve, dar și despre drepturile lor, pentru a ști dacă li se respectă sau ce pot face în această privința.

Nu în cele din urmă, este îmbucurătoare solidaritatea sindicală a colegilor din Danemarca, care trebuie să fie un exemplu pentru toți. În astfel de momente de cumpănă este evident cât de importantă este afilierea la un sindicat.

Fii mai puternic și mai stăpân pe destinul tău prin aderarea la un sindicat!

 

Încă din 1990, FGS Familia reprezinta lucrătorii din construcții și din zona de producție a materialelor de construcții.

FGS Familia si Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn sunt  organizații sindicale în care apărarea drepturilor și intereselor membrilor noștri este abordată cu multă seriozitate, cu dăruire, profesionalism și colegialitate. Ne respectăm membrii și acționăm împreună cu aceștia pentru a fi solidari, puternici și generoși.

Utilizăm toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor sindicale în dialog social cu reprezentanții angajatorilor, precum și cu reprezentanți ai autorităților.

FGS FAMILIA

CUI 3376655

SINDICATUL NAȚIONAL FAMILIA CONSTRUCȚII, MATERIALE DE CONSTRUCȚII ȘI LEMN

CUI 11344620

Str. Biserica Doamnei nr. 3, sector 3, București, România

 021 312 3886

 0752 06 44 10

 031 780 05 35

  office@fgs.ro

© Copyright FGS 2024. Design vmw

Search