Federația Generală a Sindicatelor FAMILIA (FGS Familia), cu sprijinul Blocului Național Sindical (BNS), a Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a Federației Sindicatelor Cimentiștilor din România (FSCR), a Sindicatului Drumuri Județene Vâlcea, a Casei Sociale a Constructorilor, dar și reprezentanților tuturor angajatorilor și angajaților din construcții, a organizat un protest împotriva intenției guvernului de a elimina facilitățile fiscale acordate salariaților din construcții. „Vrem să construim în România”, „NU ne alungați din țară” și „Vrem să rămânem lângă copiii noștri” au fost doar câteva din mesajele transmise către guvernanți pe toată durata protestului.
„Ne-am adunat pentru a ne manifesta nemulțumirea față de intențiile guvernului...noi, constructorii, suntem învățați să muncim, nu ne sperie căldura, nu ne-a speriat pandemia și nu ne sperie să ne cerem drepturile...fără constructori, în România nu se poate discuta de dezvoltare economică...toți constructorii trebuie să înțeleagă că trebuie să fim uniți pentru ca mesajul nostru să fie înțeles de guvernanți și să își respecte angajamentele” a afirmat Gheorghe Bălăceanu, Președinte FGS FAMILIA.
Protestul a fost organizat a se desfășura între orele 9-13, dar s-a încheiat mai devreme, respectiv la ora 11:00, din cauza codului roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, anunțat în capitală. De asemenea, a fost decisă și restrângerea numărului de participanți, de la peste 10.000 la circa 3.000.
„Nu putem sta deoparte și privi cum drepturile noastre sunt subminate de către Guvernul României. Prin eliminarea facilităților fiscale din construcții, vor fi afectate veniturile nete ale lucrătorilor din acest domeniu, siguranța la locul de muncă, calitatea vieții lor și a familiilor acestora. Este o amenințare care ne afectează pe toți, indiferent de afilierea sindicală. Astfel, doar prin solidaritate putem face o schimbare reală și durabilă. Estimăm că modificările aduse Codului Fiscal, propuse de guvernanți, în mod total netransparent, fără consultări, vor lovi nu numai în acest domeniu, ci și în alte categorii de salariați...Cerem în mod ferm Guvernului o abordare transparentă atunci când vine vorba de astfel de decizii!”, a afirmat Dumitru Costin, Președinte BNS.
Peste 460.000 din angajații din România muncesc în sectorul de construcții în peste 72.000 de firme, din care circa 87% sunt microîntreprinderi (32% din angajați) și circa 12% sunt IMM-uri (56% din angajați).
„Este de datoria noastră să tragem la răspundere un Guvern mincinos, care își încalcă propriile angajamente asumate în scris! Dacă va avea loc, scăderea veniturilor îi va determina pe mulți constructori să plece din România în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în alte țări. Vrem să construim în România!”, spune Ramona Veleanu, Vicepreședinte FGS Familia.
Principalele efecte ale aplicării măsurilor fiscale prin OUG 114/2018 și Ordinul Ministrului Finanțelor 1528/2022 sunt: reducerea evaziunii fiscale în sectorul de construcții, investiții ale angajatorilor în dezvoltarea profesională a angajaților, creșterea volumului activității de construcții, care a dus automat la colectarea unor taxe mai mari în sector (impozit pe venit, impozit pe dividende), încetinirea exodului forței de muncă românești către alte țări din Europa, dar și la readucerea muncitorilor români înapoi acasă.
„Începând cu 2019, activitatea din construcții a început să crească. Prin măsurile respective, s-a reușit, de asemenea, reducerea semnificativă a fenomenului de migrare a specialiștilor, deoarece pentru proiectele curente este nevoie de forță calificată de muncă. Estimăm că, printr-o decizie de eliminare a acestor facilități, după o scurtă perioadă în care încasările la bugetul de stat vor fi mai mari, va urma un lung interval in care acestea se vor diminua, fie din cauza reluării masive a fenomenului de migrare, fie a creșterii evaziunii fiscale și a muncii la negru”, a spus Adriana Iftime, Director FPSC.
FGS Familia și BNS propun guvernului un pachet de măsuri pentru a preveni efectele eliminării facilităților fiscale la 1 septembrie 2023:
- Negocierea și încheierea unui contract colectiv la nivel de sector și includerea unui mecanism pentru menținerea veniturilor salariale nete pentru angajații din sectorul de construcții și cel de materiale de construcții.
- Eliminarea treptată a facilității fiscale, cu respectarea calendarului asumat prin PNRR (măsura 208) începând cu 2025, așa cum s-au angajat guvernanții.
- Realizarea unui studiu de impact pentru analiza inoportunității reale a eliminării bruște a facilităților din sectorul de construcții.
- Ajustarea alocărilor financiare pentru lucrările de investiții finanțate de către stat sau din fonduri europene, astfel încât să le permită constructorilor să își ajusteze costurile cu personalul.
- Pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani, care să aducă o reechilibrare a salariilor, în special în sectorul privat.
- Modificarea legislației achizițiilor publice și introducerea de clauze sociale.
- Pregătirea unor pachete de măsuri pentru reducerea muncii la negru și la gri în sector, inclusiv introducerea cardului lucrătorilor în construcții.